7.10.20

Zielono mi

Moje danie ulubione: zapiekany szpinak.

 Składniki

1 opakowanie mrożonego szpinaku (w liściach, nie mielonego)
2 posiekane ząbki czosnku
4 ubite jajka
1 opakowanie odtłuszczonego twarożku
2 filiżanki pokruszonej fety light



Wykonanie
1. Nagrzej piekarnik do 165 stopni Celsjusza
2.Umieść szpinak na patelni, podgrzej i mieszaj. Odsącz.
3. Dodaj czosnek, jajka i twarożek, wymieszaj
4. Całość umieść w naczyniu do pieczenia, posyp fetą.
5. Piecz około 45 minut

Bez maki, bez tluszczu, bez smietany - polecany dla wszystkich, zwlaszcza dla seniorow. Posilek niskokaloryczny i lekkostrawny. Szpinak to wiele cennych skladnikow odzywczych, wiele witamin i soli mineralnych. To witamina C, zelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Chroni przed rakiem i miazdzyca. Przyspiesza spalanie weglowodanow, tluszczow i przyspiesza metabolizm; tak cenne wlasciwosci przy odchudzaniu. Szpinak chroni rowniez przed chorobami ukladu krazenia, a witamina E w nim zawarta opoznia proces starzenia. A przy tym ... wyborny smak :)

Oczywiscie szpinak zapiekany zafunduje sobie na obiad, natomiast dzisiaj na sniadanie jajka z dodatkami i polowa grejfruta. A wszystko to na moim ulubionym polmisku. Dzisiejsza poranna waga wskazala 3,40 kg mniej :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz